● Alergarea este viață. Și faptul că în timpul alergării corpul uman consumă mai puțin oxigen confirmă acest lucru. O mulțime de oxigen este rău pentru organism – îl „arde” din interior. Și cu acest tip de antrenament se reduce cantitatea de O2 consumată, iar viața umană este prelungită.
● Bun pentru alimentarea cu sânge. La 2-4 ani după antrenamentul regulat de alergare, o rețea capilară începe să crească la o persoană.

● Îmbunătățirea sistemului musculo-scheletic. În timpul unei alergări sistematice, apar modificări și la nivelul mușchilor, care sunt mai bine adaptați la sarcini, precum și în cartilaj și țesuturi osoase. Drept urmare, întregul corp este într-o formă bună, iar o persoană se simte veselă chiar și la o vârstă destul de matură.
● Alergarea este un sport antistres. Și acesta este un beneficiu pentru sănătatea mintală. Totul funcționează după cum urmează. Pe de o parte, cortizolul eliberat în timpul antrenamentului vă permite să vă mențineți glicemia la un nivel stabil, este mai bine să alergați. Pe de altă parte, un alergător este calm la nivelul creierului – antrenamentul crește nivelul de acid gama-amino-butiric. Și este considerat un neurotransmițător de repaus. Pe de altă parte, alergarea are un efect bun asupra activității sistemului nervos periferic, care este asociat cu activitatea organelor interne.
● Fericire în alergare. Acoperirea regulată a câțiva kilometri permite creierului să primească endorfine și endocanabinoizi, care ne aduc fericirea. Iar miscarea in sine, obtinerea unor rezultate, permit creierului sa primeasca dopamina, care este un mediator al placerii. Este nevoia de întărire cu dopamină care ne permite să alergăm fără lene. Alergarea provoacă, de asemenea, eliberarea de serotonină, care ne entuziasmează și ne face fericiți. În timp ce lipsa serotoninei provoacă depresie, lipsă de forță, stare de spirit.

● Îmbunătățirea calității vieții. Ieșirea din zona de confort, atingerea obiectivelor, posibilitatea de a-și testa forța oferă multor oameni un sentiment de plăcere, dragoste pentru corpul și personalitatea lor în ansamblu. Forma fizică bună și încrederea în sine, un fundal hormonal stabil au un efect bun asupra vieții personale, inclusiv sexuale. Și acesta este un alt argument în vistieria beneficiilor alergării atât pentru bărbați, cât și pentru femei.
● Decelerarea îmbătrânirii creierului. Alergarea este considerată unul dintre motivele supraviețuirii celulelor nervoase din creier: mișcarea ritmică a picioarelor determină eliberarea neurotrofinei, care salvează neuronii, împiedicându-i să moară. Îmbunătățirea circulației sângelui, reducerea stresului oxidativ permit creierului să nu îmbătrânească prematur. Oamenii care aleargă au conexiuni mai bune între părți ale creierului și afectează direct capacitatea de a planifica, de a lua decizii și de a lucra în modul multitasking.

● Decelerația bătrâneții ca atare, care la alergători are loc la nivel molecular. Statisticile spun că sportivii trăiesc mai mult cu 3 ani, riscul lor de deces prematur este cu 25-40% mai mic. Iar oamenii de știință au ajuns la concluzia că o singură alergare ne poate oferi 7 ore de viață.
● Sănătatea în general. Este important să înțelegeți că alergatul nu vă scutește de problemele de sănătate și cu siguranță nu vindecă. Dar practicarea acestui sport, împreună cu alte metode de îngrijire a sănătății, este considerată a fi prevenirea hipertensiunii arteriale, a prostatitei, a diabetului, a problemelor cu metabolismul grăsimilor, a bolilor respiratorii și a riscului de atac de cord. Beneficiile alergării pentru femei și bărbați au fost dovedite empiric: cei care se mișcă activ sunt mai puțin dependenți de ajutorul extern și riscă mai puțin să devină mai puțin mobili.

TIPURI DE ALERGĂ

Dintre numărul mare de tipuri de alergare, le evidențiem pe cele mai populare.

Interval – o tehnică de alergare cu alternanță rapidă, jogging și un pas regulat. Mai simplu spus, în timpul unei astfel de alergări, mai multe tipuri de încărcări sunt combinate, iar capacitățile corpului cresc și se întăresc după o săptămână de exerciții regulate.

Jogging-ul este un antrenament util pentru a menține un ritm lent cu pași mici. Când faci jogging, viteza este puțin mai mare decât atunci când mergi pe jos. Au fost evaluate beneficiile acestui tip de alergare dimineața sau ca antrenament de recuperare.

Ușoară (sau picioare) – se referă mai mult la mersul sportiv, este considerată a fi îmbunătățită și întăritoare pentru sănătate. Viteză ușoară de alergare – 10-12 km/h: repulsie rapidă, împingere ușoară, aterizare pe partea exterioară a piciorului cu pelvisul întors înainte.

Mediu – tipic pentru sportivii neprofesionisti, distante medii, viteza redusa. O astfel de alergare energizează, tonifică.